Design for the New World – From Human Design to Planet Design

Anmeldelse

Ida Engholm er professor i designhistorie og designteori ved Det Kongelige Akademi i København. Hun er bl.a. ansvarlig for uddannelsen Master i Design.

Ida har skrevet Design for the New World – From Human Design to Planet Design (2023, Intellect Books).

Hun forholder sig gennem bogens seks kapitler til klodens kritiske tilstand og til menneskets ansvar, rolle og muligheder. Med ro og overblik leder hun os gennem menneskets ‘Journey of Consciousness’ og baner vejen for erkendelse: Det er menneskets selvforståelse, menneskets egocentriske verdensbillede og menneskets (afledte) behov, grådighed og kortsyn, der er årsag til aktuelle kriser og kollaps.

Hun lægger op til, at denne indsigt og erkendelse omend ubehagelig følges af reflektion og omstilling af designpraksis i både snæver, faglig forstand og i den bredest mulige, alment menneskelige –

What is the basic motivation for our design practices? What is the intention behind our design decisions? What is the driving force in our design processes? These basic assumptions reflect our internal priorities and experiences, which then spirals outwards and downwards into our surroundings (s. 28)

De problemer, vi mennesker har skabt og fortsat bidrager til at eskalere, er diffuse, komplekse og sammenfiltrede – Ida kalder dem wicked problems. Det er problemer, der ikke lader sig tæmme. De skifter karakter og udvikler sig uforudsigeligt.

Hvordan skal vi løse problemer, vi ikke forstår? Ida forklarer, at den tilgang, der karakteriserer klassisk designpraksis, også kan også noget i mødet med de allerstørste ‘wicked problems’ –

[…] the techniques used in design can help us to approach them and reach a point where we can come up with proposals for possible solutions. This is achieved by letting problems and solutions work together in the process; by a devotion, adherence and openness to the possibilities that present themselves in the constant looping dialogue with the material or situation; and last but not least, by having a clear intention and direction about where we are going (s. 114)

Hun gør samtidig op med samfundets fokus på hurtighed og effektivitet. Når vi træffer valg, skal vi have tid og rum til etisk refleksion, og vi skal forholde os til konsekvenser. Vores fokus skal skifte mellem helhed og detalje, og vi skal interessere os for følgevirkninger og konsekvenser over tid. Se

Den omstilling, vi som individer og samfund skal sikre, er nødvendig, men også uhyre vanskelig. De sammenhænge og systemer, vi har skabt og nu er del af, er konservative. De har iboende aversion mod forandring.

Så, hvad gør vi? Ida giver bud på svar med bogens femte kapitel ‘Creating Change – How do we get started?’. Hun foreslår en slags system-akupunktur.

  • redpilling the basic assumptions

  • containing change

  • mobilize collaboration

  • co-designing participation

  • speculative design as social dreaming

  • becoming utopian

Er det en god bog?

Selvom bogen er pakket med noter, henvisninger og referencer, er den relativt let at læse. Ida har et enormt overskud og overblik, der gør hende i stand til meget pædagogisk at holde den røde tråd og at binde venlige forståelses-sløjfer undervejs.

Emnet er relevant for alle (også dig!) – når vi betragter det fra en vis afstand, er det endda ganske simpelt. Vi har ødelagt vitale økosystemer. Vi skal forholde os til dem på en ny og bedre måde, hvis vi skal have en chance for at reparere og regenerere. Vi skal, som Ida forklarer, omstille fra Human Design til Planet Design.

Bogen er udgivet hos Intellect Books og kan læses ved Open Research Library.

Næste
Næste

Upraktisk håndbog i lysegrønt håb